| Og³oszenie |
ZAREJESTRUJ SIĘ na naszym forum, zaloguj się, KLIKNIJ i zapisz się do LIG BILARDOWYCH serwisu wwwBILARDYinfo !!! ISTNIEJĄCYCH NIEPRZERWANIE OD 2003 r.
|
|
Fina³ Pucharu L5B |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
mickeltor [Usuniêty]
|
Wys³any: 2012-06-24, 14:41 Fina³ Pucharu L5B
|
|
|
Siema!
W Maju i w Czerwcu fina³y pucharu lig koñczy³y siê wynikami 10-9. Wszystko OK, ale nie s±dzicie ¿e w takiej sytuacji gdy stan fina³u to 9-9, niezbyt "sprawiedliwe" jest koñczenie takiego meczu jedn± parti± b9? Wszyscy wiemy ¿e b9 w wiêkszo¶ci to zwyk³y fart...
My¶la³em co mo¿na by na to poradziæ..
1. Mo¿e dobrze by by³o gdyby mecz Fina³u ( bo tylko w nim mo¿e byæ sytuacja gdzie b9 koñczy mecz i decyduje o wyniku) by³by rozgrywany do 2 punktów przewagi? A w przypadku gdyby wynik by³ 10-10 o wyniku przes±dza³ by np. ten snooker ( to ju¿ gra wymagaj±ca zdolno¶ci ), albo jakakolwiek inna gra (?).
2. ALbo zmiana kolejno¶ci gier we finale Puchary L5b - co chyba by³oby bardziej sprawne
To oczywi¶cie tylko zapytanie innych co Wy na to?
ps. - Ok. Pomy¶licie pewnie ¿e "pisze g³upoty bo przegra³ ten mecz".. OK, ale miesi±c temu to mój przeciwnik by³ w takiej samej sytuacji a ja przed tymi partiami b9 pisa³em to samo.. |
|
|
|
 |
Zmak

Do³±czy³: 25 Wrz 2004 Posty: 1317
|
|
Wys³any: 2012-06-24, 20:08
|
|
|
W takiej sytuacji nie s±dzê, ¿eby¶ o tym pisa³ dlatego, ¿e przegra³e¶ i jak najbardziej mo¿na siê nad tym zastanowiæ. Gdyby by³o tak, ¿e zwyciêstwo w finale, czy wcze¶niej, nastêpuje po wygraniu jednej partii B9, to rzeczywi¶cie by³oby to nie w porz±dku ale tak nie jest. Je¿eli mamy wynik 9:9, to wskazuje on na to, ¿e obaj zawodnicy zas³u¿enie doszli do fina³u i grali w nim ju¿ 2 partie snookera, a poniewa¿ nie mo¿e byæ remisu gramy dalej. B9 jest gr±, w której szczê¶cie - pech ma najwiêcej do powiedzenia ale w innych bilardach, te¿ nie jest to bez znaczenia. Przejrza³em historiê PL5B i okaza³o siê, ¿e oprócz wspomnianych PL w maju i czerwcu 2012, wcze¶niej mia³ miejsce wynik 10:9 tylko dwa razy w kwietniu i maju 2010 i tak siê sk³ada, ¿e to ja w tych fina³ach przegra³em i nie uwa¿a³em tego za niew³a¶ciwe, wiêc my¶lê, ¿e tym bardziej moja ocena jest wiarygodna. W starych bilkach taki wynik zdarzy³ siê tylko jeden raz w grudniu 2007. Na przyk³ad w pi³ce no¿nej o zwyciêstwie mog± decydowaæ rzuty karne, a przecie¿ to jest w zasadzie loteria.
Nie widzê wiêc powodu do zmian. |
_________________ ZAPISZ SIĘ DO WYBRANEJ LIGI Zapraszam. |
|
|
|
 |
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|