| Og³oszenie |
ZAREJESTRUJ SIĘ na naszym forum, zaloguj się, KLIKNIJ i zapisz się do LIG BILARDOWYCH serwisu wwwBILARDYinfo !!! ISTNIEJĄCYCH NIEPRZERWANIE OD 2003 r.
|
|
Rozwa¿ania, dywagacje, dyskusje i kombinacje |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
dieter [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-08, 22:08 Rozwa¿ania, dywagacje, dyskusje i kombinacje
|
|
|
Po wielu dniach (?) nieobecno¶ci przywia³o mnie z powrotem do tego serwisu, co o nim dobrze ¶wiadczy. Wiele wspomnieñ siê z nim kojarzy, nie tylko mnie ale tak¿e wielu, wielu innym graczom.
W ci±gu ostatnich 2 dni podró¿owa³em i obserwowa³em. Co siê zmieni³o i jak bardzo? Czy na lepsze czy mo¿e na gorsze?
W±tpliwo¶ci budzi³y pytania, a ich odpowied¼ nie do koñca mnie zadowala.
Serwis, do którego w³o¿y³em spory kawa³ek ¿ycia, jest bliski kryzysu.
Owszem, jestem niepoprawnym optymist± ... ale tak¿e realist±, gdy¿ tutaj w takim stanie nie wró¿ê nic dobrego.
Nie w±tpiê i¿ nie tylko ja nie chcia³bym takiej przysz³o¶ci serwisu.
W zwi±zku z tym zak³adam oto ten temat, by¶cie mogli przeczytaæ moje rozwa¿ania, a tak¿e w³o¿yæ swoje trzy grosze (lub wiêcej w miarê mo¿liwo¶ci).
Jednym z wa¿niejszych chyba pytañ, jakie sobie sam stawiam to:
Co tworzy ów serwis takim, jaki jest?
By³y kiedy¶ dyskusje na podobny temat i z regu³y odpowied¼ wydaje siê banalnie prosta ... tworz±cy ten serwis u¿ytkownicy tudzie¿ ludzie z krwi i ko¶ci.
Ale czy na pewno?
Przecie¿ nie o¶wieci³o tamtejszych u¿ytkowników, by nagle sobie stworzyæ stronkê z forum i innymi bajerami. Stronê t± utworzy³a wspólna wizja czego¶, czego jeszcze nie by³o i na dobr± sprawê z takim rozmachem nadal nie ma.
Wizj± t± nie tylko by³a chêæ gry - wspólnej gry. By³o ni± tak¿e utworzenie specjalnej atmosfery towarzysz±cej grze, dodaniu jej celowo¶ci, smaku i wieczno¶ci.
Uciele¶nieniem tych wspólnych rozwa¿añ sta³y siê rozliczne turnieje - jednak brakowa³o w nich czego¶ oryginalnego i przemija³y one wraz z emocjonuj±cym, acz zawsze za krótkim fina³em. Wtedy w³a¶nie pad³o has³o, które doda³o "tego czego¶" do smaczku gry. Dzika rywalizacja ale i zorganizowana wspólnota, okre¶lony cel który nastaje na nowo bez koñca.
Moim zdaniem tym has³em, zwrotem akcji w dziejach serwisu by³y Ligi Bilardów.
Nie widzê innego rzeczywistego fundamentu naszej niewielkiej spo³eczno¶ci.
To one sprowadzi³y nowych graczy, a zbli¿y³y tych ówczesnych.
Na my¶l o naszych ligach przychodzi³y same z siebie s³owa typu "zorganizowanie", "umiejêtno¶ci", "szczegó³owo¶æ".
By³y czasy gdy nie by³o mo¿liwo¶ci nie zagraæ z bardzo dobrym przeciwnikiem w najgorszej lidze, a liga wstêpna by³a piek³em.
Tymczasem wydaje siê teraz i¿ to wszystko umknê³o, ¿ar siê wypali³ gdzie¶ w ¶rodku i brak ju¿ czasu, si³ i ludzi by go podsyciæ.
Nic bardziej mylnego! Jeszcze nic nie jest stracone!
I w tym momencie rozs±dek dochodzi do s³owa "Ale co mo¿emy jeszcze zrobiæ?"
No w³a¶nie, co? Od momentu mo¿liwo¶ci tworzenia szybkich turnieji, liczba aktywnych graczy w serwisie stale siê zmniejsza³a, a utworzenie nowych gier na WP niewiele pomog³o w tym sensie - je¶li nie pog³êbi³o nadchodz±cego kryzysu.
Graczom brak chêci do korzystania z lig, gdy s± dostêpne szybkie, nawet pó³godzinne turnieje z porównywalnymi nagrodami i wra¿eniami.
Oto prawdziwy cel tego¿ tematu
Jakie s± Wasze sugestie w dobie szybkich turnieji, zmêczonych graczy i roz³amu gier na nowe i stare?
Czy jest co¶ czym mo¿na wzbogaciæ trwaj±ce wiele lat ligi?
Czy wystarczy po³±czyæ nagrody z lig, wraz z mo¿lliwym handicap'em w turnieju?
Czy te¿ mo¿e wystarczy udobruchaæ graczy wiêkszymi nagrodami, wiêkszymi ligami?
Z pewno¶ci± mo¿na siê czego¶ nauczyæ z sukcesów szybkich turnieji i bêdê nad tym my¶la³.
Mam nadziejê ¿e Wy te¿. |
| Ostatnio zmieniony przez dieter 2008-02-08, 22:11, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
tomekwoz5 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-08, 23:08
|
|
|
chyba naprawdê Ciê tu nie by³o i nie wiem sk±d te wywody ... ;)
emocje w ligach zawsze s± i zawsze pozostan±... odchodz± starzy zas³u¿eni gracze, ale przychodz± nowi ambitni.
je¶li ja mogê co¶ dodaæ od siebie, co mog³oby wprowadziæ wiêcej zaanga¿owania i frajdy...
to turnieje miêdzypokojowe ;)
wspominam to najlepiej z ca³ej mojej przygody z serwisem wp.
aaaa i oczywi¶cie spotkania na ¿ywo, tzw zloty
Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
langenord [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-09, 11:05
|
|
|
Cze¶æ Dieter kope lat, ale wiedzia³em, ¿e wrócisz. Mam nadzieje, ¿e spotkamy sie przy stole i wymienimy pare zdañ ;).
A teraz wracaj±c do tematu, nie dziwi mnie zachowanie dietera i pewne w±tpliwo¶ci. W czasach, w których opuszcza³ Nasz serwis na d³u¿sz± chwilê, ligii cieszy³y sie du¿ym powodzeniem, a forumowicze zawsze byli licznie zgromadzeni w pokojach ligowych (szczególnie B*8). Ka¿dy gracz z paroletnim sta¿em potrafi zauwa¿yæ ró¿nicê miêdzy tym co by³o, a tym co jest.
Tak dzisiaj wygl±da sytuacja naszego serwisu: puste pokoje ligowe, topniej±ce ligi (liga B*14 ledwo sapie), gorsza atmosfera na forum., ale uwa¿am, ¿e to nie jest wina organizatorów dla których mam pe³en szacunek. Moim zdaniem nasune³o siê kilka powodów, które przyczyni³y siê do zastoju. Pierwszy z nich to zmiany na bilardach wprowadzenie nowej wersji, drugi z nich to coraz mniejsze powodzenie gieronline. Nie wiem jak wy ale ja lubi³em jak mecze ligowe czy turniejowe ogl±da³a garstka osób, które po meczu mówi³y mi³e s³owa i mia³y szacunek do drugiej osoby, a pó¼niej wchodzi³o siê na pokój publiczny i nieznana osoba pisa³a "gracz XX z bilardów.info jest dobry". Mnie przynajmniej takie sytuacje najbardziej cieszy³y i nakrêca³y do jeszcze lepszej gry, a teraz tego nie ma dla mnie gra jest bardziej nijaka, emocje z meczu pozostaj± na stole, a dawniej oprócz samej gry by³a fajna "otoczka" i nawet mecze towarzyskie cieszy³y :).
Koñcze swoje wywody bo pewnie tylko ja mam takie spostrze¿enia :D, pozdrawiam Dieter :) |
|
|
|
 |
kalashnikov_ [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-09, 11:40
|
|
|
Nie tylko Ty Maciek masz takie spostrze¿enia :]
P.S Fajnie, ¿e wróci³e¶ Karolku :] |
|
|
|
 |
kipcior [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-09, 12:23
|
|
|
I ja dorzucê parê s³ów do tego co napisali¶cie. Walczê z tym od d³ugiego czasu i pewnie dlatego jestem znienawidzony przez wiele osób, którym to przeszkadza. Mówiê o chamstwie oczywi¶cie i braku kultury. Gdzie te czasy kiedy gra³o siê z przeciwnikiem i za punkt honoru ka¿dy stawia³ sobie, ¿eby wszystko by³o fair, kulturalnie, w super atmosferze. Gdzie po nieudanym zagraniu przeciwnika je¶li kto¶ akurat napisa³ co¶ na czacie pada³o pytanie czy to przeszkodzi³o w grze i nastêpowa³o ewentualne oddanie kija. Coraz czê¶ciej graj±c mecze spotykam siê z sytuacjami kiedy to przeciwnik bez powodu rzuca miêsem, albo dogaduje co chwilê teksty o fuksach czy te¿ swoim pechu, albo marudzi przy ka¿dym zagraniu po to, ¿eby rozproszyæ przeciwnika, czê¶æ jest takich co wchodz±, nic nie mówi±c graj± i bez s³owa odchodz±, czê¶c takich co graj± na kilku sto³ach maj±c gdzie¶ to, ¿e przeciwnik ka¿dorazowo czeka po minutê lub d³u¿ej na jego zagranie. Te wszystkie sytuacje, mniej lub bardziej negatywne, powoduj± ¿e granie w ligach zamiast sprawiaæ przyjemno¶æ niejednokrotnie jest przykrym obowi±zkiem. Znam wiele osób, które nie lubi± graæ z tym lub tym bo po prostu na mur beton wiadomo, ¿e przeciwnik bêdzie gra³ na nerwach w sobie specyficzny sposób. Nie bêdê oczywi¶cie wymienia³ osób, bo nie o to tu chodzi. Chodzi tu o to, ¿e kiedy¶ przegrani cieszyli siê ze zwyciêstwa przeciwnika, o ile zrobi³ to w super stylu. Pamiêtam na samym pocz±tku jak praktycznie wszyscy gratulowali wygranej ligi i na forum rozpisywali siê o super formie danego zawodnika w pozytywnym tego s³owa znaczeniu (czytaj bez ironii czy zazdro¶ci). itd. Dzisiaj wiêkszo¶æ leci po trupach tylko po to, ¿eby zapisaæ sobie 2 punkty. Grê specjalny faul, dogadywanie, rozpraszanie spotyka siê w³a¶ciwie na ka¿dym kroku. I to niestety ró¿ni to pokolenie graczy od osób, które zapocz±tkowa³y grê w ligach on-line. Czasami zastanawiam siê wrêcz co ja tu robiê, dlaczego po¶wiêcam tyle swojego czasu, prywatne pieni±¿ki, rodzinê itd po to, ¿eby jaki¶ ma³olat potem zbluzga³ mnie na stole albo gg. Odpowied¼ jest prosta, robiê to dla tych którzy potrafi± spe³niaæ pewne normy spo³eczne i kulturalne, które od zawsze by³y wa¿ne w tym serwisie. Robiê to ¿eby nie zawie¶æ serwisu w którym jestem od pocz±tku i ludzi, którzy mi zaufali i powierzyli tutaj pewn± rolê. Patetycznie??? Wcale nie je¶li dla kogo¶ ten serwis to co¶ wiêcej ni¿ tylko odbêbnienie 11 meczy w sezonie.
¯eby mój post nie by³ a¿ taki negatywny powiem tylko, ¿e my tzn organizatorzy nie przymykamy na takie co¶ oczu. Walczymy z tym od d³ugiego czasu, i obiecuje, ¿e z chamstwem walczyæ bêdziemy nadal, choæby nie wiem jakie negatywne reakcje spotyka³y nas z ich strony (a wierzcie ¿e czasem s± ciekawe i nie uwierzyliby¶cie od których osób). Mo¿e kto¶ po przeczytaniu tego tematu zrozumie, ¿e wymaganie odrobiny kultury i wzajemnego szacunku to nie tak du¿o, a zarazem jest to bardzo wa¿ne. A je¶li kto¶ nie zrozumie to w mojej opinii nie ma dla niego miejsca w tym serwisie. |
|
|
|
 |
_(*MICH@L*)_ [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-09, 13:14 .
|
|
|
Ja my¶lê , ¿eby skróciæ kary dla u¿ytkowników, którzy nie rozegrali jakiej¶ ligi .
Jest bardzo du¿o osób z kar± na kilka miesiêcy, a je¶li by³aby skrócona to na pewno Ci ludzie by siê zapisali.
To jest moja sugestia . POZDRAWIAM |
| Ostatnio zmieniony przez _(*MICH@L*)_ 2008-02-09, 13:14, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
karp88 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-09, 13:58
|
|
|
Nie skrócimy tych kar, bo po co? ¯eby taki cz³owiek po ponownym zapisaniu siê, znów ola³ ligi, swoich przeciwników i organizatorów? A jest to sytuacja nagminna - s³omiany zapa³, który koñczy siê gdzie¶ w po³owie miesi±ca, po przegraniu kilku spotkañ z teoretycznie s³abszymi rywalami. Nie wystarcza nawet takiemu zawodnikowi si³/czasu/ochoty by poinformowaæ organizatora i przeciwników o swojej rezygnacji. Brak jest kontaktu czy to przez PW, gg, czy te¿ na grach. Takiemu braku szacunku tak¿e zdecydowanie siê sprzeciwiamy i st±d tak d³ugie kary.
Oczywi¶cie w indywidualnych i uzasadnionych przypadkach, kary mo¿emy skróciæ i skracamy (no ale o tym przecie¿ wiesz). |
|
|
|
 |
Andrzem_6 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-10, 03:01
|
|
|
Dla mnie po w prowadzeniu nowych bilardów, te ligi nigdy nie odzyskaj± dawnego smaku rywalizacji. Poziom gry w ligach drastycznie spad³, topnieje nawet liczba osób, widzê tutaj po prostu, ¿e starzy dobrzy gracze odchodz±, a na ich miejsce nie pojawia siê nikt, albo jacy¶ ¶redni gracze . Nie chodzi tu nawet o poziom kultury, bo jak wiêkszo¶æ osób wie nigdy nie by³em ¶wiêty, chocia¿ fakt, ¿e zaczyna³em tu graæ ok. 4 lata temu maj±c 12 lat heh:D a najwiêksze wybryki mam pó³tora roku temu za sob±. Zd±¿y³em lekko dorosn±æ(wiadomo- nie ca³kiem) i czasem sam siê ¶mieje z tego co by³o. W tym momencie najbardziej w ligach brakuje mi tej atmosfery, o której mówi³ langenord, gdy przy stole jest kilku graczy itd. wtedy by³o naprawdê sympatycznie i nawet mnie - tak czêsto gadaj±cego o fuxach i cudach na kiju (czyt. na stole) wygrana przeciwnika ,cieszy³a. Brakuje mi równie¿ takiej jak to powiedzia³ Dieter "Dzikiej rywalizacji", w tym momencie nie gram nic wielkiego, a w ligach w których biorê udzia³ i tak jestem jednym z lepszych graczy, wbrew pozorom mnie to nie cieszy:) Kiedy¶ sprawia³ rado¶c awans z 3 ligi do 2 ligi b8 a teraz zastanawiam siê czy stracê chocia¿ punkt heh... Gdybym mia³ co¶ zmieniæ... Star³bym siê wzbudziæ zainteresowanie lig± w¶ród najlepszych zawodników pokoi publicznych, ale recepty raczej na to nie znajdê
Pozdrawiam Wszystkich Starych Dobrych Graczy :)
Ps. | Cytat: | | Znam wiele osób, które nie lubi± graæ z tym lub tym bo po prostu na mur beton wiadomo, ¿e przeciwnik bêdzie gra³ na nerwach w sobie specyficzny sposób. | Mo¿ecie mnie skre¶liæ z tej czarnej listy heh:D Nawet Maniek z Kutna:D ,który przy ka¿dym meczu ligi b8uk przypomina mi, ¿e "znów zaczynam" ! |
|
|
|
 |
_(*MICH@L*)_ [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-10, 09:45 reklama
|
|
|
a mo¿e jaka¶ reklama??
- proponujê, aby *wszyscy gracze, którzy graj± na bilardyinfo mieli przy nicku zdjêcie z napisem www.bilardy.info. Kiedy¶ mia³ to np. Zmak (nie wiem czy ma nadal bo nie wy¶wietla mi co¶ zdjêæ ,ale mniejsza z tym)
- My¶lê , ¿e wielu graczy chcia³o by graæ w ligach , a mo¿e nie wiedz± , ¿e taka stronka jak *BI w ogóle istnieje .
- Mo¿liwe , ¿e jak by¶my tak reklamowali t± stronkê, to trochê graczy by przyby³o
- co wy na taki pomys³??
*wszyscy - czyli tacy, którzy na prawdê chc±. |
| Ostatnio zmieniony przez _(*MICH@L*)_ 2008-02-10, 09:46, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CJINCLNJMO
Administrator Organizator 
Do³±czy³: 27 Lip 2005 Posty: 1299
|
|
Wys³any: 2008-02-10, 11:12
|
|
|
Witam.
Czy mamy do czynienia z kryzysem?....moim zdaniem tak.
Pojawi³em siê na info w 2005r startuj±c w wakacjach z bilami i od tamtej pory gram w nich corocznie. Moj± przygodê w ligach zacz±³em w 2007r.
Za zmieniaj±c± siê atmosferê podczas rozgrywek, moim zdaniem odpowiadaj± kolejne pokolenia graczy GD i to jest nieuniknione. Ludzie ewoluuj± ..... i nie zawsze odbywa siê to w dobrym kierunku.
Info powinno sobie postawiæ pytanie na czym nam najbardziej zale¿y..... Bo je¿eli na ilo¶ci graczy to bez wprowadzenia ma³ych sto³ów na B8 i B9 nic z tego nie bêdzie.... Nowe bilardy to przysz³o¶æ i trzeba sobie z tego zdaæ sprawê.
Tak jak napisa³ Dieter, nowych graczy przyci±ga krótki czas trwania rozgrywek, ¿ywa atmosfera+ wysokie nagrody.
To ¿e serwis jeszcze funkcjonuje zawdziêcza swojej marce i jako¶ci, ale obawiam siê ¿e bez wprowadzenia wiêkszych zmian ciê¿ko bêdzie rywalizowaæ z nowo¶ciami na GD.
Pz wszystkich starych i nowych graczy. |
|
|
|
 |
wasssuuup [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-10, 11:38
|
|
|
Krzysiek ja za to zauwa¿y³em ¿e sto³y pó³profesjonalne ciesz± sie coraz wieksz± popularno¶ci±..mo¿e wystarczy zrobiæ jak±¶ wiêksza reklamê?
Z tym ¿e mo¿e przyj¶æ wielu ludzi z zewn±trz nie graj±cych jeszcze w ligach na info i mo¿e ucierpieæ na tym w³a¶nie kultura ligi. Takie jest moje zdanie...bo o wiele fajniej by by³o jakby by³o wiêcej ni¿ tylko liga 1 i EX |
|
|
|
 |
^czyrus14 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-10, 13:57
|
|
|
STOP
S³uchajcie to normalne ,¿e ludzie odchodz± przychodz±, taka kolej rzeczy.
Nic nie mo¿e przecie¿ wiecznie trwaæ --->> nawet taka piosenka kiedy¶ by³a.
Napewno zale¿y to trochê od kultury itd. ale dla niektórych to siê poprostu znudzi³o i niema co dyskutowaæ.
Przypomnijmy sobie ostatnie wakacje z bilkami kasy by³o po uszy i zapa³ do gry ogromny. Tak samo bêdzie i w tym roku ludzie bed± grali bo wiedz± ,¿e takie imprezy to raz na rok. A liga to codzienno¶æ mo¿e sie nudzi , mo¿e nie ma na to czasu itd.
STOP |
|
|
|
 |
dieter [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-10, 20:29
|
|
|
Choæ by³y to niezwykle mi³e chwile tutaj spêdzone, to jednak nie zamierzam i nie zamierza³em nic rozpamiêtywaæ w tym temacie. Celem moim by³o i jest sprowokowanie rozmowy i jej skutków (dzia³añ), na wzmocnienie presti¿u zarówno serwisu, jak i lig.
Skoro ligi zaczynaj± siê robiæ nudne, to logicznym wnioskiem jest, ¿e ludzie zaczn± coraz szybciej odchodziæ. My¶lê nawet ¿e tak wiele osób odchodzi w znacznej mierze z powodu monotonno¶ci ligi. St±d konieczne s± zmiany - nie za wielkie, ale uatrakcyjniaj±ce ligi.
Zmiany powinny powodowaæ, ¿e mimo i¿ siê nawet nie chce w ligach graæ (bo trzeba np. ³apaæ przeciwników), to wysoko¶æ pozycji w lidze bêdzie mia³a na co¶ wp³yw lub doda co¶ ciekawego i/lub mi³ego ... teoretycznie.
"Co dwie g³owy, to nie jedna", zatem z pewno¶ci± tak wiele zacnych g³ówek serwisu bêdzie mog³a znale¼æ jakie¶ rozwi±zanie. Aby to osi±gn±æ, mo¿na rozdzieliæ cel na wiele pomniejszych celów. Ale cel konkretnie trzeba okre¶liæ. Z pewno¶ci± jest nim zwiêkszenie liczby graczy w ligach. Co jeszcze?
Dodane:
Dawno temu zapoda³em i nawet próbowa³em uruchomiæ zak³ady ligowe. W swojej mierze zatem bêdê nad tym pracowa³. |
| Ostatnio zmieniony przez dieter 2008-02-10, 20:32, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomekwoz5 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-10, 20:54
|
|
|
zdecydowanie wprowadzenie play-offów, które bêd± decydowa³y o ostatecznej kolejno¶ci w lidze ;)
na pewno wzros³yby emocje i do koñca by nie wiadomo by³o kto zostanie mistrzem :P
przyk³adowo w lidze b8 podzia³ na dwie grupy po 8 osob ;) 4 najlepszych graczy z danej grupy awansuje do play-off. po 4 osoby z grupy którym nie pójdzie, przechodz± do jednej grupy, a wyniki miedzy osobami z eliminacji przechodz± dalej ;) tak dla porównania jak to jest czêsto w turniejach siatkarskich.
I faza np do 20 kazdego miesi±ca, nastepnie kolejny etap.
s±dzê, ¿e zdecydowanie podnios³oby to atrakcyjno¶æ ligi ;) |
|
|
|
 |
lordvader200 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-11, 12:50
|
|
|
A mo¿e by zmniejszyc ilo¶æ miejsc w danej lidze ( by³aby wiêksza rywalizacja ) , a wtedy walka w lidze wstêpnej by³aby wiêksza
lub
roz¶ci±gn±æ dany sezon na dwa miesi±ce , a gracze , którzy chcieliby graæ wiecej mogliby uczestniczyæ w pucharach lig.
Podoba mi siê oryginalno¶c bilardów info. Nie zmieniajcie ich za bardzo . Je¿eli kto¶ chce braæ udzia³ w "szybkich " turniejach to wie gdzie siê udaæ , a jak kto¶ kto chce graæ w super lidze to niech przychodzi tu . |
|
|
|
 |
Latin_Soul [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-11, 13:09
|
|
|
| Ja tylko powiem,¿e wg. mnie pomniejszenie sto³ów na B9 lub B8 z pro na ma³e by³oby wielkim b³êdem....urok naszych lig straci³by ogromnie. |
|
|
|
 |
^czyrus14 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-11, 13:27
|
|
|
| Tu ju¿ zmiany nie pomog± kto ma graæ w lidze to gra kto niema czasu to i tak go nie bêdzie mia³ lub chêci mu nie wróc±. ALe jakie¶ drobne urozmaicenie dla graczy którzy aktywnie graj± mog³y by byæ dlaczego nie :) |
|
|
|
 |
dieter [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-11, 20:36
|
|
|
Czyrus, mo¿e masz racjê ale z t± prawd± ³±czy siê co¶ powa¿nego. Je¶li kto¶ chce graæ to bêdzie ... ale z kim? Skoro gracze odchodz± z sobie tylko znanych powodów, to dlaczego nie postaraæ siê o to, by pozostali i nowi gracze poczuli to co my kiedy¶? Potrzebny jest powiew ¶wie¿o¶ci, inwencja twórcza, byæ mo¿e spojrzenie z innego k±ta.
Dlaczego tak ma³o graczy przychodzi? Czy szkoda zachodu? Czy nie mog± trafiæ? Mo¿e brak reklam jest powodem? Z pewno¶ci± nie tylko szybkie turnieje siê przyczyniaj± do tego. Zadawjcie pytanie, odpowiadajcie - dyskusja na tym polega i w±tpliwo¶ci trzeba rozwiaæ.
Ps. S±dzê ¿e warto by by³o w tabelkach lig utworzyæ linki z nicków graczy, który przenosi³by do strony szukania ów gracza. |
|
|
|
 |
Latin_Soul [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-11, 21:07
|
|
|
Czyrek mylisz siê....kto ma graæ,graæ bêdzie....ale rzecz w tym ¿eby ¶ci±gaæ nowych i klasowych,których np. na nowym bilardzie nie brakuje.
Ja,póki mogê byæ chwilowo aktywny dla Info pomogê jak mogê |
|
|
|
 |
magdagp

Do³±czy³a: 05 Sie 2007 Posty: 223
|
|
Wys³any: 2008-02-11, 21:58
|
|
|
Czytam tak sobie co piszecie i dorzucê co¶ od siebie.
Gram w lidze na Info od wrzesnia 2007 - nie znam serwisu z wczesniejszych lat - jedno co mi siê zawsze obija³o o uszy - bez cukru oczywi¶cie - to, ¿e jak kto¶ by³ zaszeregowany, ¿e jest graczem info - to dawa³o mu pewn± renomê
Mnie w³asnie to sk³oni³o do popróbowania si³ tutaj - chêæ zmierzenia siê z Tymi, których uwa¿ano powszechnie za najlepszych.
Pokój ogarniêty sza³em mniejszych i wiêkszych turniejów mam na codzieñ - tu siê wyciszam - mam czas skupiæ siê tylko na grze - atmosfera lig nie jest wcale smêtna jak dla mnie - podniecaj± mnie gry tutaj, pasjonuj±, jednym s³owem zalezy mi na nich.
Czy serwis podupada - hmm - problem odp³ywu graczy w strone nowych gier jest powszechny na ka¿dym pokoju, bywaj± tacy co siê przejedli, niemniej mysle, ¿e totalna apokalipsa jeszcze nie dotknê³a nas zupe³nie.
Zdecydowanie reklama to d¼wignia sukcesu ta na wp i ta pantoflowa; Wirtualna gotówka - zawsze przyci±ga amatorów hazardu tur od czasu do czasu nie zaszkodzi o jakies konkretne pieni±¿ki i reklamowanie w czasie niego lig na info.
My¶le, ¿e tutu³ mistrza danej ligi nadal jest atrakcyjny i jest dobr± motywacj± do gry - mo¿e sta³e wyp³aty dla np pierwszej trójki w danej ekstraklasie te¿ by da³y dodatkowy bodziec.
Co do kultury zachowañ - jak Ciê widz± tak Ciê pisz± - ka¿dy zna mniej wiêcej kanony zachowañ - je¶li siê do nich nie stosuje daje wizytówkê sam sobie - zadaniem organizatora jest natomist ustalenie granicy, do jakiej mo¿na siê posun±æ by nie straciæ miejsca w szeregach Info
Ja póki co z chêci± pogram jeszcze na Waszych sto³ach - du¿o siê tu bilardowo uczê, mam pare niezrealizowanych ambicji a co za tym idzie równie¿ motywacjê - tej motywacji ¿ycze w³asnie Wam wszystkim
Pozdrawiam... |
|
|
|
 |
zemeckis
Do³±czy³: 10 Maj 2004 Posty: 52
|
|
Wys³any: 2008-02-11, 23:03
|
|
|
Jezeli chodzi o motywacje, wielu z przedmowcow pisze o wirtualnej gotowce. Owszem takowa nagroda moze przyciagnac wielu graczy ale wiekszosc z nich bedzie w przedziale wiekowym od 10-15 lat i mnostwo zamieszania wprowadzi. A chyba nie zalezy nam aby isc w ilosc tylko w jakosc. Jestem w serwiesie od samego poczatku i najwieksza nagroda za jakies tam osiagniecia byl prestiz. Na samym poczatku jak kalash napisal objawialo sie to tym ze mozna bylo uslyszec na czacie glownym i to wcale nie naszego pokoju ale jednego z publicznych "o to jest ten i ten, wygral on lige/turniej na info, swietnie gral" i wlasnie takie zachowania przynosily najwiecej radosci. Ludzie wiedzieli jak przedstawia sie sytuacja w naszym serwisie i zeby osiagnac wysokie miejsce naprawe nalezalo sie niezle napocic. Teraz z pewnoscia tez tak jest jednak pzechodzac do meritum sprawy tzn. co spowodowealo spadek zainteresowania i wagi lig wymienlbym 2 powody:
1. Powstanie nowych bilardow - co za tym poszlo storzenie lig na nowym poolu. Mamy w tej chwili 36 lig na roznych bilardach (liczac kazda od ex - ligi wstepnej) na wszystkich odmianach bilarda starego i nowego. Doliczajac do tego puchary ligi i turnieje jest to ok 50 roznych rozgrywek na miesiac. Nie bede sie zaglebial juz w to iz jedna posiada 4 graczy inna 16. Patrzac na to od strony marketingowej to mamy do zaoferowania 50 roznych produktow zainteresowanie tego nie ogarnia to cena spada(czytaj prestiz). Pamietam jak kiedys byly 2 pozniej 4 ligi (b8, b9, b8uk i b14), wielu graczy wowczas walczylo na 4 frontach kazdy orientowal sie jak sytuacja wygladala w danej lidze i wielu graczy walczylo o koncowy triumf w koncowej klasyfikacji generalnej. Moze dlatego wtedy te rozgrywki byly tak cenione, kazdy chcial zagrac w lidze, samo widnienie w tabelce ex bylo czyms, a droga przez lw by³a droga przez meke i nie zawsze udawalo sie ja przejsc pomyslnie. W tej chwili czesc lig wstepnych nawet nie dziala, a dojscie do ex nie jest wcale wielkim wyczynem.
2. Powstanie wielu nowych pokoi (typu szajs) - przepraszam, pewnie kilku z was urazilem ale wyrazam swoja subiektywna opinie. Chodzi mi o pokoje ktore organizuja te szybie turnieje za wirtualna gotowke. Po przenosinach z wp na GD odrazu bylo widac jak sie namnozyly. Niestety konkurencja powoduje to ze wielu z graczy nie wybiera naszego pokoju tylko wchodzi na szybki turniej moze 2 wygra czy nie wygra spadaja po godzince szybkiej gry i "rywalizacji". Pewnie wielu z nich nawet o nas nie slyszala. Wielu zada pytanie dlaczego?. A no dlatego ze jak wchodzi gracz x sobie pograc odrazu jest zawalany tona reklam na publice i zobaczy reklame naszego pokoju pomysli sobie... eee kolejny sie oglasza lub nawet nie spojrzy bo czat juz jest tym zawalony. Kolejnym pytaniem ktore samo sie nasuwa na mysl: Co nas odroznia od takiego pokoju? A odroznia nas przede wszystkim historia naszego serwisu. A liczy on sobie kilka lat i mysle ze wiele razem pogralismy na stolach jeszcze wiecej zdan wymienilismy a ostatnio nawet udalo sie porozmaiac na zywo z kilkoma osobami. 3 najwazniejszym pytaniem jest pytanie jak sie wyroznic aby pokazac graczowi x ze rzezywiscie jestesmy wyjatkowi i jak podniesc prestiz rozgrywek. Na pierwszy czlon pytania niestety nie mam odpowiedzi jednak jesli chodzi o drugie zagadnienie to mog³oby bycl.
Zdecydowanie sie czy wolimy stare dobrze nam znane bilki czy moze nowe jak to ktos wczesniej napisal zwiazane z przyszloscia kulki. NAstepnie zmniejszenie ilosci ludzi w danej lidze np do 12 w b8 przy zachowaniu 3 lig a w b8uk np odrzucenie ostatniej ligi. Mysle ze zwiekszyloby to rywalizacje. Wtedy aby dostac sie do ligi naprawde trzebaby bylo sie napocic a to nam daje przeciez satysfakcje, bo co to za sztuka utrzymac sie w ostatniej lidze gdzie graja 4/12 osob lub jeszcze lepiej. Poniewaz widze ze watek sie rozwija z ciekawoscia go bede sledzil i czekam na nowe propozycje. |
|
|
|
 |
dieter [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-12, 00:57
|
|
|
Zauwa¿y³em, ¿e jedn± z przyczyn niedoboru nowych graczy jest istnienie nieaktualnych materia³ów na bilardy.info .
| Liga b9 new napisa³/a: | | Zapisy do ligi wstêpnej zakoñcz± siê 31 sierpnia. |
to tylko przyk³ad ale jak bardzo ra¿±cy w oczy.
Ponadto niektóre linki ze stronki bilardy.info s± nieaktywne b±d¼ prowadz± do pustych stron (lub przynajmniej mnie siê nie otwieraj±).
Przyk³adem mo¿e byæ "Pomoc przy zapisach" który mi co¶ ³aduje, a nastêpnie wy¶wietla pust± stronê.
Mo¿e i nie przybêdzie nam multum graczy z tego powodu, ale aktualna strona (tym bardziej g³ówna) wiele mówi o samym serwisie. |
|
|
|
 |
CJINCLNJMO
Administrator Organizator 
Do³±czy³: 27 Lip 2005 Posty: 1299
|
|
Wys³any: 2008-02-12, 17:56
|
|
|
Nie wcze¶niej ni¿ jakie¶ dwa- trzy tygodnie temu rozmawia³em ze znajomym notabene graczem info na temat "kryzysu" naszego serwisu...... w zwi±zku z czym bardzo ucieszy³ mnie fakt poruszenia tego tematu przez Dietera--->
Problem jest.....i trzeba to g³o¶no powiedzieæ!
Wszystkie nasze uwagi s± cenne, to swoista burza mózgów któr± teraz zarz±d powinien wzi±æ pod uwagê i wyci±gn±æ wnioski ....... , czego sobie i wszystkim zainteresowanym serdecznie ¿yczê
Pz |
|
|
|
 |
Latin_Soul [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-12, 19:36
|
|
|
Ja my¶lê,¿e powinni¶my poszerzyæ grono adminów....choæby jednego na B8 i jednego na UK....sam Zmak ostatnio pracuje....z tych lub innych powodów inni nie mog± lub nie chc±.
My¶lê,¿e potrzebna jest ¶wie¿a krew....oczywi¶cie nieprzypadkowa,wystarczy zrobiæ temat,listê chêtnych (sta³ych,zaufanych i aktywnych,dojrza³ych graczy)a potem sondê i wybraæ kogo¶ na jeden z pokojów ¿eby siê nim zaj±³.Potem raz na jaki¶ czas zrobi³by taka seriê miniturniejów jak np. Zmak na B9 New czy wcze¶niej (jak mog³em) ja na B8 New.Lista graczy w ligach sama siê powiêkszy.Wystarczy ju¿ spojrzeæ co dzieje siê na B9 New,Zmak co jaki¶ czas uaktywnia pokój i ju¿ w tej chwili w gronie ligowców(równiez tych przy³±czaj±cych siê do rozgrywek) jest wiêksza liczba ni¿ na B8 !!!
Proponujê to przemy¶leæ :) |
|
|
|
 |
kipcior [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-12, 20:15
|
|
|
Mówimy tu o pomys³ach, turniejach itp itd a tymczasem przy naprawdê pozytywnym podej¶ciu znowu okaza³o siê, ¿e niektórzy po prostu siê nie potrafi± zmieniæ. W³a¶nie mia³em super przyjemno¶æ gry PL z roniekk147, ani cze, ani powo, ani grat, ani nawet poca³uj mnie w.. , oczywi¶cie mu siê spieszy, tylko do 20 mo¿e graæ, ale to w niczym nie przeszkadza, ¿eby graæ sobie drugi mecz na innym pokoju, bo co, w ty³ku mieæ Kipciora tam. Minê³a 20, stan 2:2, pytam czy gramy czy idzie czy co, zero odpowiedzi. No to pytam drugi raz, nic. Proponuje grê - odrzuca. I tak 5 minut. W koñcu nie wytrzyma³em i napisa³em mu ¿e zachowuje siê jak autystyczne dziecko - piszê to, ¿eby nie robi niepotrzebnych screenów, potwierdzam - tak powiedzia³em, ale ma³o kto by wytrzyma³ skoro go¶æ ma generalnie przeciwnika w D. I po takich wspania³ych, przyjemnych grach nie ma chêci do gry lig i turniejów. Pozdro
Aha, ¿eby nie by³o ¿e jako organizator matacze, piszê tutaj, ¿e napisa³em mu, i¿ oczekuje z jego strony kontaktu do jutro wieczorem w kwestii dogrania meczu bo i tak po terminie jest. Tyle w temacie wspania³ych i serdecznych ludzi serwisu :) |
| Ostatnio zmieniony przez kipcior 2008-02-12, 20:20, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
grzechoo16 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-14, 20:23
|
|
|
Parê dni ju¿ tu nie zagl±da³em i jak zobaczy³em, ¿e jestem 130-kilka postów do ty³u, to od razu siê wzi±³em, za nadrabianie zaleg³o¶ci.
Poruszony zosta³ ciekawy temat. Mo¿naby wrêcz na podstawie tych wypowiedzi u³o¿yæ pewnego rodzaju metaplan.
Co chcemy osi±gn±æ?(pozwolicie, ¿e bêdê pisa³ tak jakbym by³ gospodarzem ;pp wci±¿ czuje siê tu jak u siebie ) Zwiêkszyæ zainteresowanie serwisem -> powiêkszyæ frekwencjê graczy.
Aby to osi±gn±æ, to musz± byæ spe³nione dwa warunki:
1) doprowadziæ do tego, by ludzie nie odchodzili z serwisu.
2) jak najwiêksza ilo¶æ graczy musi do³±czyæ do Binfo.
Je¿eli chodzi o pkt 1).
Dlaczego ludzie odchodz±? brak czasu, znudzenie. Zarówno jak na cudzy brak czasu nic nie poradzimy, tak nad zaciekawieniem innych rozgrywkami mo¿naby popracowaæ.
Jak dla mnie najciekawsz± spraw± w rozgrywkach ligowych jest wspinanie siê w ligach oraz ogólne rotacje zawodników miêdzy poszczególnymi poziomami lig (ex,1,2...) w momencie, kiedy doszed³êm do extraklasy i zacz±³em stabilizowaæ tam swoj± pozycjê, gra przesta³a robiæ siê ju¿ tak interesuj±ca. Ostatecznie jednak odszed³em ze wzglêdu na brak czasu, choæ znudzenie mia³o jaki¶ swój niewielki wp³yw.
Wniosek ? mo¿e wartobyby³o pomniejszyæ frekwencje na poszczególnych szczeblach ligowych ? do tego zmniejszy³by siê czas jaki trzeba po¶wiêciæ na gry i wyszukiwanie przeciwników.... Przyznajê, ¿e patrze g³ównie na star± ligê B*8. bo z ni± by³em stale zwi±zany.
2) punkt programu:
a) ¯eby kto¶ nowy do³±czy³ do serwisu to musi siê najpierw o nim dowiedzieæ.
Chodzi oczywi¶cie o turnieje. Nasz serwis nie dysponuje (je¿eli siê mylê to poprawcie) wielkimi ilo¶ciami Adminów i ogromnym maj±tkiem. Nie mamy tutaj ani wielkich mo¿liwo¶ci na robienie sieczki mini turnieii, ani nie ma to wiêkszego sensu - ogromne zamieszanie, du¿o chamstwa i ogólnie du¿o k³opotu. B±d¼ co b±d¼ jest to du¿y serwis i takie turnieje powinny byæ robione. Raz np. na miesi±c/dwa miesi±ce dobrze by³oby zrobiæ co¶ grubszego. Turniej, który by³by reklamowany z du¿ym wyprzedzeniem. (wiêcej reklam na pokojach ogólnych dla jednego turka o du¿e pieni±dze).
Mo¿naby utworzyæ nick na WP na którym przechowywane by by³y pieni±dze. Na to konto wrzuca³by ka¿dy jak±¶ woln± gotówkê i gdyby pula osi±gnê³a pewien przyzwoity poziom to mo¿naby zrobiæ jaki¶ du¿y turniej, na którym porz±dku pilnowa³aby wiêksza ilo¶æ adminów, a wymogiem by³aby minimalna ilo¶æ rozegranych partii na nicku, na danej grze + gracze z serwisu z wolnym wstêpem ;pp
b) ¶rodowisko powinno byæ przyjazne dla nowych u¿ytkowników.
Niestety tak nie jest bynajmniej je¿eli chodzi o stronê internetow±... Mam na my¶li stronê g³ówn± www.bilardy.info 90% albo i wiêcej osób kompletnie siê tutaj gubi. (siêgaj±c g³êbiej pamiêci± to pamiêtam, ¿e i ja siê gubi³em) Dlaczego? jest tam wszystko. prawie ca³a strona jest po¶wiêcona na ogl±danie na bie¿±co wyników, linki do wysy³ania ich na PW organizatorów, oraz lista bie¿±cych zwyciêzców... Czyli wszystko to co jest potrzebne ludziom zag³êbionym ju¿ w rozgrywki. Bardziej przypomina to dopiero podstronê zak³adki "Rozgrywki ligowe", jaka powinna byæ(zak³adka) na stronie g³ównej. Wielu ludzi skar¿y³o mi siê (jak by³em adminem), ¿e nie s± w stanie czego¶ znale¼æ i bardzo czêsto trzeba by³o im pomagaæ. Kto siedzia³ "po gdzinach" w pokoju ten wie o czym piszê. Osobi¶cie na robieniu stron internetowych nie znam siê absolutnie ale wiem, ¿e niektórzy z naszych graczy, adminów maj± smyka³kê do tego. Jak co¶ to mogê pomóc w pomys³ach na budowê takiej strony (tzn. co powinno siê tam znajdowaæ wed³ug mnie).
Zrobiæ ligi o nagrody?
Odpada. Niech to bêdziê liga na poziomie(a nie zabijanka o WG czy cokolwiek tam innego) w wyj±tkowym klimacie, gdzie bêdzie siê gra³o dla przyjemno¶ci choæ wcale nie mówiê ¿e tak nie jest. Ogólnie mam na my¶li to o czym wczêsniej pisa³a Magda.
To s± pewne moje koncepcje. Musicie stwierdziæ, czy wprowadzicie któr±¶ z nich w ¿ycie, czy te¿ nie, ale niechcia³bym aby¶cie je pozostawili bez echa.
Je¿eli jeszcze co¶ przyjdzie mi do g³owy to z pewno¶ci± napiszê.
Acha i jeszcze jedno. Przyda³yby siê jakie¶ listy adminów na stronie internetowej (do ka¿dego pokoju za³±czyæ listê adminów wraz z ich levelami, z wyszczególnieniem organizatorów) w ten sposób ka¿dy z graczy by³by na bie¿±co, wiedzia³by do kogo mo¿e udaæ siê z wszelkimi pytaniami i nie tylko.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
KIGAM3 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-16, 04:17 HEH to co kiedy¶ przepowiedzia³em!!!
|
|
|
MAM na to najlepsze lekarstwo , na wasze dewagacje!PROSTA sprawa cofnijcie siê my¶lami kilka lat wstecz , a znajdziecie ODPOWIED¯!!!!JAK znajdziecie to co¶ co zgubili¶cie przez tych klka lat to , serwis WRÓCI do swej POPULARNO¦CI i mi³ej ¶wietnej zabawy.POZDRO |
|
|
|
 |
kb_3riseFast [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-17, 12:27
|
|
|
Tak sobie przegl±dam ten temat i stronke troche. Jako ¿e gram tylko w jednej lidze to na jej temat chcia³bym zabraæ g³os. O starego snooka mi chodzi :) Tak sobie patrze na ligi nowego snooka i tam jest inny system i w sumie przypomnia³ mi siê temat który by³ ju¿ czêsto poruszany - zwiêkszenie ilo¶ci frejmów w meczach ligowych na starym snooku. Prowadze ligê w innym pokoju no i troche ju¿ gram w tego snooka wiêc my¶le , ¿e mam niez³e rozeznanie w tym temacie. Info - to dobrzy gracze i bdb organizacja - i dlatego w³a¶nie gram tu w lidze ju¿ od sporego czasu. Jedyny w sumie minus który zawsze podajê w dyskusjach na temat ligi na info to wlasnie ilo¶æ frejmów w meczach ligowych. To granie do 2win czasem naprawde potrafi wkurzyæ i zniechêciæ - i w sumie to nie tylko moja opinia :)
Liga o kase to chybiony pomys³ - przyci±ga tylko sêpów na kase a nie prawdziwych graczy lubi±cych t± grê i czerpi±cych przyjemno¶æ z ligowej rywalizacji - a o to chyba ka¿demu organizuj±cemu rozgrywki ligowe chodzi.
Pozdrawiam :) |
| Ostatnio zmieniony przez kb_3riseFast 2008-02-17, 12:35, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
koczmen [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-02-17, 22:04
|
|
|
Zmieñcie stronê g³ówn± bilardy.info.
Jako nowy go¶æ (4 miesi±ce temu), za nic nie mog³em pokapowaæ co gdzie i jak.
¯eby sie zapisaæ do ligi musia³em straciæ kupê czasu i prosic o pomoc organizatorów.
Po zapisaniu, nie mog³em siebie znale¶æ w LW. Okaza³o sie ¿e jestem odrazu w L1.
Na szê¶cie mniejszym juz problemem by³o wys³anie pierwszy raz wyników...
Teraz po paru miesi±cach wszystko wydaje sie proste. Sam ostatnio poga³em nowemu i t³umaczy³em jak wysy³a sie wynik, ale nowy go¶æ, potencjalny zawodnik ligi, mo¿e siê zniecheciæ ju¿ na wstêpie bo nie bedzie mia³ wystarczaj±co cierpliwo¶ci by znale¼æ i przeczytaæ wszystkie instrukcje...
To tyle... |
|
|
|
 |
harcowwnik [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-03-25, 21:14
|
|
|
| Kipcior napisa³/a: | | Czasami zastanawiam siê wrêcz co ja tu robiê, dlaczego po¶wiêcam tyle swojego czasu, prywatne pieni±¿ki, rodzinê itd po to, ¿eby jaki¶ ma³olat potem zbluzga³ mnie na stole albo gg. Odpowied¼ jest prosta, robiê to dla tych którzy potrafi± spe³niaæ pewne normy spo³eczne i kulturalne, które od zawsze by³y wa¿ne w tym serwisie. Robiê to ¿eby nie zawie¶æ serwisu w którym jestem od pocz±tku i ludzi, którzy mi zaufali i powierzyli tutaj pewn± rolê. Patetycznie??? |
Oj patetyczne... Dieter zadaje merytoryczne pytanie, a Kipcior uprawia martyrologiê :D, dajcie mu wreszcie jaki¶ dyplom...
No ale ¿eby nie by³o, ze wróci³em tylko dla tej krótkiej osobistej wycieczki, trzy uwagi:
1) kolejna wymiana pomys³ów z cyklu "a mo¿e jaka¶ reklama" niestety ( dla jasno¶ci - z ca³ym szacunkiem dla uczestników) mija siê z celem, bo identyczna dyskusja przetoczy³a siê nie raz przez forum i skoro wtedy nic nie drgnê³o to i teraz nie drgnie.
2) mo¿e zamiast goniæ króliczka, warto by siê by³o zastanowiæ nad zmian± profilu serwisu. odpu¶ciæ ligi jako sens bytu i pozostawiæ je jako jeden ze sposobów spêdzania czasu w serwisie. pój¶æ w stronê profilu "spo³eczno¶ciowego" - po³o¿yæ nacisk na pozyskiwanie i zatrzymywanie (!!!) ludzi, którym odpowiada klimat, którzy maj± wspólne zainteresowania itepe itede
3) a je¶li w takim kierunku posz³y by sprawy to i powolna ale chyba nieuchronna agonia GD, nie bêdzie oznaczaæ agonii serwisu, bo w bilki mo¿na na necie graæ nie tylko tam, a w koñcu wa¿niejsze od tego , gdzie siê gra, jest to z kim siê gra.
Weso³ego "po ¶wiêtach" mordy Wy moje :):):) |
|
|
|
 |
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|